2015 YENİ ARILIK GÖRÜNÜM

2015 YENİ ARILIK GÖRÜNÜM
ARICILIK EMEK İSTER .. ARICILIK ÖZVERİ –SABIR İSTER..BENCE ARICILIK HOBİ İŞİDİR..SEVGİ İŞİDİR..CESARET VE YÜREK İŞİDİR..BENCE ARICILIK DOSTLUKLARI PEKİŞTİRİR..SIRRI ÇÖZÜLMEZ..HER GÜN BİR BİLİNMEYENİ KOYAR ÖNÜMÜZE..BENCE ARICILIK BİLGİ PAYLAŞIMINDAN GEÇER..BİLİNMEYENLER YATIRILIR MASAYA…KONU KONUYU AÇAR..TARTIŞILIR, TARTIŞILIR ….KONU HEP AYNIDIR…ARICILIK…ARICILIK...

20 Aralık 2007 Perşembe

Balın Bileşimini Oluşturan Maddeler


Su
Baldaki su miktarı balın olgunlaşma durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Normal olarak olgunlaşmış ballar %17 dolayında su içerirler. Baldaki su oranının yüksek olması balın daha kolay bozulmasına neden olur. Bu nedenle süzme bal, tamamen veya en azından yarısı sırlanmış peteklerden elde edilmelidir.
Karbonhidratlar
Bal, kaynağına ve bal özünü bala çeviren arıların salgı bezlerinin salgıladıkları enzimlerin aktivitelerine bağlı olarak yaklaşık 15 çeşit şeker içerir. Ancak, şekerler içersinde büyük çoğunluğu früktoz (levüloz) ve glikoz (dekstroz) oluşturur. Balda toplam şeker oranı % 80 dolayındadır.
Mineral Maddeler
Balda; demir, bakır, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, silisyum, alüminyum, krom, nikel ve kobalt gibi değerli mineral maddeler vardır. Salgı balları mineral maddelerce daha zengindir. Bu özelliğinden dolayı tedavi amaçlı da kullanılırlar ve kristalize olmadıkları için bazı tüketiciler tarafından tercih edilirler.
Proteinler
Balın kaynağına bağlı olarak, proteinlerin yapı taşları olan aminoasitler ballarda oldukça düşük düzeylerde bulunurlar. Balda 17 adet farklı aminoasit tespit edilmiştir.
Asitler
Asitler, bala kendine has kokuyu veren maddeler olup balın asidik yapıda olmasını sağlarlar. Balın pH değeri değişik şartlar altında 3.4 ile 6.1 arasında değişmekle birlikte ortalama olarak 3.9'dur.
Enzimler
Balda, bir kısmı bitkilerden bir kısmı da arının salgı bezlerinden gelen değişik enzimler bulunur. Enzimler balın en değerli maddeleridir. Doğal ve ısıtılmamış ballarda enzim miktarı oldukça yüksek olup bu tür ballar kaliteli ve çok değerlidir. Bal ısıtıldığı oranda enzim değerinde kayıplar olur.
Vitaminler
Bal, kaynağına ve içerisindeki polenlerin miktar ve çeşidine bağlı olarak B, C, E ve K vitaminleri içerir.

Hiç yorum yok: