HAM BAL NEDİR?
Ham bal, kovandan alındığı hali ile tüketime sunulan doğal baldır, pastörize ve filtre edilmez. Pastörizasyon balın içerisinde doğal olarak bulunan enzimler, vitaminler ve antioksidan özelliğe sahip bazı fenolik ve flavonoid yapıdaki faydalı bileşenlerin azalmasına neden olurken filtrasyon da balın içerisinde doğal olarak bulunan polenlerin azalmasına neden olur. Ham bal, pastörize edilmediğinden ve polenleri tutacak şekilde filtre edilmediğinden besin içeriği tüm doğallık ve saflığıyla korunur.Ham bal “arı kovanı üzerindeki” bal olarak tanımlanır.
Pastörizasyon, balda bulunan faydalı olan enzim, antioksidanlar ve mayayı yüksek sıcaklık uygulayarak yok eden bir işlemdir. Bu, raf ömrünü uzatmaya yardımcı olur ve balı daha pürüzsüz hale getirir.
Ayrıca, filtreleme, çöp ve hava kabarcığı gibi yabancı maddeleri daha da kaldırarak balın daha uzun süre berrak bir sıvı halde kalmasını sağlar.Kristelleşmeyi (şekerlenme) geciktirir. Bu birçok tüketici için estetik olarak çekicidir. Fakat balın içinde bulunan faydalı polenleri de yok eder.
Ham bal daha fazla besleyicidir
Yaklaşık 22 amino asit, 31 farklı mineral ve geniş bir vitamin ve enzim yelpazesine sahiptir. Bununla birlikte, besinler sadece az miktarlarda bulunur. Ham bal hakkında en etkileyici şey, yaklaşık 30 çeşit biyoaktif bitki bileşiği içeriyor olmasıdır. Bunlara polifenoller denir ve antioksidanlar gibi davranırlar. Birçok çalışma, bu antioksidanları, düşük inflamasyon ve daha düşük kalp hastalığı ve bazı kanserlerin düşük riski gibi etkileyici sağlık yararları ile ilişkilendirmiştir. Tersine, ticari ballar işleme yöntemlerinden dolayı daha az antioksidan içerebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder